AHŞAP EVLER HAKKINDA
GENEL BİLGİ
-Ahşap nefes alabilen bir yapı malzemesi olduğundan, doğal iklime en çabuk adapte olabilen yapı malzemesidir. Bu özelliğinden dolayı 12 ay rahatlıkla, her iklimde kullanılabilmektedir. Isıtma ve soğutmada sağladığı yalıtımdan ve evlerdeki mükemmel izolasyondan dolayı yapılarda ısı kaybı kesinlikle yaşanmamaktadır. Ahşap, 1. derece deprem bölgesinde yer alan ülkemizde, her bölgede önerilebilecek depreme en dayanıklı yapı malzemesidir.
AVANTAJLAR
-Ahşap malzemeden inşaa edilmiş bir bina betonarme binaya göre 4 – 5 kat daha esnek olduğundan ,deprem anında risk en aza indirgenmiş olur. Kütük Evler içinde yaşayanlara mükemmel bir izolasyon ve bu sayede enerji tasarrufu sağlar, ahşap evler ısıyı içinde uzun süre saklı tutar yani ısı kaybı çok düşüktür, beton ve çelik yapılara göre daha az enerji harcayarak binanızı çok daha az enerji maliyetlerine ısıtır veya serin tutarsınız ,saunalar bu yüzden ahşaptır. Özellikle Kuzey Avrupa ve Kanada gibi Kuzey Amerika ülkelerinde -40 lara varan soğuklarda bile ahşap yapılar mükemmel ısı yalıtımı sayesinde sahiplerine en güzel şeklide hizmet vermektedir. Isı kaybı en düşük olan yapılar ahşap yapılardır.
LAMİNASYON NEDİR ?
-Lamine edilecek kerestenin, standartlara uygun olarak lamine işlemi yapılabilmesi için, nem oranın %10-12 olması gerekir , kurutma işlemi son teknoloji fırınlarda gerçekleştirilir. Laminasyon sırasında fırınlanan kereste ,sınıflara ve gruplara ayrılır. Tutkallama işlemi ,otomasyon sistemi ile yapılır, burada kerestenin yüzeyine cm² aynı oranda tutkal uygulanır, kullanılan tutkalın kalite değeri çok önemlidir. Tutkallanan keresteler soğuk pres makinesi ile birbirine yapıştırılır. Preslenen keresteler profil makinesinde kütük ev profili haline getirilir. Kütük Profili üreten makinenin markası ve kalitesi çok önemlidir, çünkü şayet kalitesiz bir makine ile bu işlem yapılırsa profiller birbirine montaj sırasında oturmayabilir. Lamine kirişler istenilen kalınlıkta ve şeklide kütük ev profili haline gelir.